“EMPRENEDORS” en temps de crisi

En el món de la comunicació, i no sé si en el de l’economia, és clar que hi ha paraules que passen de moda o que adquireixen un significat diferent: no sé si ho sabeu, però cal que tengueu en compte –si voleu modernitzar el vostre missatge- que ja no se sent gairebé mai allò de “la classe obrera”. En el seu moment, el franquisme va consagrar eufemismes com ‘San José Artesano’, per a no haver de dir ‘Sant Josep Obrer’, o ‘los productores’ per a referir-se als obrers; modernament s’ha consolidat el terme ‘els treballadors’ (i les ‘treballadores’). Un reciclatge semblant ha passat amb ‘empresari’ (que no està gaire de moda) i ja no en parlem de ‘burgès’ (‘la burgesia’ sembla ser una antigualla del s.XIX o XX).

D’un temps ençà, ningú ja no és empresari, sinó ‘emprenedor’: no sé si tots els empresaris són emprenedors (crec que no) i si tots els emprenedors són empresaris (no sempre ho són). La paraula emprenedor deriva de la veu francesa «entrepreneur» (que, al seu torn, vé del llatí «inprendere» que significa ‘escometre’) i que apareix a principis del s. XVI per a referir-se als aventurers que viatjaven al Nou Món a la recerca d’oportunitats de vida sense saber amb certesa que els esperava. A principis del XVIII els francesos n’estengueren el significat als constructors de ponts, camins i arquitectes. En sentit econòmic, la parauleta va ser definida per primera vegada per un escriptor francès, Richard Cantillon (1755) per tal d’identificar els responsables del procés que ajuda a encarar la incertitud a l’hora de començar una empresa. Una incertitud que sol anar lligada als empresaris innovadors, els quals compren a preus certs i han de vendre a preus incerts.

EMPRENEDORS és un concurs de TV3 (de dilluns a divendres, quan falti un quart per les 9 del vespre, abans del Telenotícies) en què un grup de persones anònimes, inquietes i amb iniciativa, presenten el seu projecte i competeixen per veure qui s’emporta el premi: 100.000 € per fer realitat la seva idea. Paral·lelament, el programa inclou opinions, records i consells d’empresaris de renom que en un moment de la seva vida varen ser emprenedors amb una idea i més o menys recursos per tirar-la endavant. Després d’una crida pública  que va dur més de 700 persones a presentar candidatura, TV3 en va triar 8 que són els que protagonitzen el programa, amb el seu projecte particular. Els sotmeten a proves i els segueixen mentre les resolen. A mesura que avancin les setmanes, els qui tenguin el projecte i l’empenta menys sòlids –segons el jurat– aniran abandonant el programa. Aquest tarannà es resumeix en “Les set virtuts de l’emprenedor”: passió, influència, constància, audàcia, determinació, confiança i creativitat. El jurat (ara estan molt de moda els jurats OT, Factor X… és difícil que arribin al nivell de Risto Mejide) és constituït per Albert Colomer (emprenedor i consultor, i Business Angel = un inversor individual que aporta el seu capital, a títol privat, els seus coneixements teòrics, i la seva xarxa de contactes, als emprenedors que ho necessitin), Carles Torrecilla (professor de màrqueting d’ESADE), i Maria José de Oro (psicòloga, consultora en Recursos Humans, i especialista en coaching).

Els projectes són variats: un nou ganxo mecànic per a aixecar sacs de runa a les obres; un nou glaçó d’acer inoxidable; o un web www.trabajillos.es que posarà en contacte gent que necessita una xapussa amb els estudiants, immigrants, col·lectius que són capaços de fer bé la seva feina a un preu més econòmic que els professionals més reconeguts… Qui guanyi el concurs d’aquest nou format de telerealitat rebrà 100.000 € per invertir al seu projecte. El premi l’aporten Barcelona Activa —l’agència de desenvolupament local de l’Ajuntament—; el Departament de Treball de la Generalitat i TV3. La Cambra de Comerç de Barcelona ofereix també un premi al guanyador.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s