La Marató de TV3 2008

Amb el missatge “La Marató de TV3 diu molt de tu” la cadena catalana ha fet la promoció de La Marató d’enguany. “Sempre reps molt més del que dónes” ha estat el lema d’una pel·lículeta (un petita docuficció de 5 minutets) feta per Bassat-Ogilvy per a OvideoTV. A l’edat de 12 anys un nin s’ofegava en un llac quan un granger i el seu fill el varen salvar. El pare del nin, a punt de morir, es revelà com una persona rica i va voler agrair aquell fet als pagesos pagant l’educació del fill; un al·lot que, anys més tard, es graduà en medicina. Els dos joves varen perdre el contacte, fins que el fill ric, Winston Churchill, ja convertit en primer ministre britànic, tengué un problema de salut i va acudir d’urgència a l’hospital. Allà li subministraren un medicament nou, l’únic que el podia salvar. Es tractava de la penicil·lina; el seu descobridor: Alexander Fleming, el fill del granger. Guapo, …però diuen que és fals !  És allò que a internet anomenen hoax.

     Des del 1992 (convocada contra la leucèmia), “La Marató de TV3” lluita per ajudar a combatre les malalties que, malauradament, encara no tenen curació (càncer, Alzheimer, SIDA, dolor crònic…). En tots aquests anys, ha recaptat prop de 75 milions d’euros que han permès finançar 464 projectes de recerca biomèdica. Més de 1.300 investigadors s’han beneficiat directament de les aportacions econòmiques que administra La Fundació de La Marató per fer progressos en la investigació i la prevenció de les malalties a les quals s’ha dedicat aquest programa fins ara. Enguany, per iniciativa de diverses associacions d’afectats, TV3 dedicarà la Marató a les malalties mentals, DIUMENGE 14, DES DE LES 10 DEL MATÍ.

    Les malalties mentals tenen cada vegada més importància en la nostra societat. El nombre de persones que les pateixen ha crescut fins al punt de ser una de les tres primeres causes de baixa laboral. Provoquen patiment i incapacitat, alhora que representen una important càrrega social i econòmica per als malalts i les seves famílies. Però al cost econòmic se n’hi ha d’afegir un altre de més important: el personal. Qui té un trastorn mental greu sol tenir dificultats per relacionar-se amb familiars i amics, per conservar la feina i per fer vida normal. Són alteracions en la manera de pensar, sentir i comportar-se de les persones. En les societats desenvolupades, els més comuns són l’ansietat i la depressió.

     Actualment, 1 de cada 10 persones pateix una d’aquestes dues malalties. Però de malalties mentals n’hi ha de molts tipus, com ara l’esquizofrènia, el trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat, el trastorn límit de personalitat o l’autisme, entre d’altres. Són malalties que estan estigmatitzades. La gent té por dels malalts mentals, de les seves reaccions, del seu comportament… Cal desplegar estratègies per fer saber que els trastorns es poden prevenir i tractar amb eficàcia. Qualsevol pot tenir una malaltia mental i de tots depèn que la percepció social d’aquests trastorns canviï.

     Com cada any, el diumenge 7 de desembre va sortir a la venda una nova edició d’El disc de La Marató 2008. Un total de 150.000 còpies foren venudes amb els principals periòdics catalans al preu de 9 €; enguany s’hi incorporaren dos diaris esportius. També per 9 € s’ha distribuït El Llibre de la Marató 2008. El CD, que podeu escoltar aquí, incorpora moltes novetats. Per primera vegada hi apareix una cançó col·lectiva. Es tracta de “Here comes the sun”, una composició del “beatle” George Harrison que, sota el títol adaptat de “Ja surt el sol”, és interpretada per tots els artistes (Chenoa, Tomeu Penya, Manu Guix, Pastora, Duquende…) que participen en el disc; també descobrirem artistes com els Estopa, Manolo Escobar o Lolita cantant per primera vegada en català.

Anuncis

Un pensament sobre “La Marató de TV3 2008

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s