El cercador, èxit d’audiència a IB3 TV

joan-barcelo1

    La nova programació a IB3 TV ha suposat el manteniment d’una sèrie d’espais que ja vàrem comentar aquí, que s’ubiquen entre l’IB3-Notícies Vespre i Llàgrima de Sang, i que tenen una bona audiència, per damunt de la mitjana de la cadena. Un bon exemple és El Cercador, el qual ha obtingut en aquestes darreres setmanes un share mitjà de 10-11 % i algunes puntes d’un 15 %, amb un format de docutainment, que intenta combinar el documental amb l’entreteniment a l’estil dels Caçadors de paraules o els Caçadors de Bolets de TV3.

     El cercador és Joan Barceló, un personatge ben popular per als televidents de les Balears ja que durant alguns anys va presentar a TVE el temps de les Illes, amb gloses i dites populars i col·labora també en premsa (Diari de Balears, Última Hora). La sèrie pretén, al llarg de 30 minuts, trobar cada setmana qualque cosa una mica singular, que tengui rellevància en la nostra comunitat. Uns exemples: quin cotxe es va fabricar a Mallorca en els anys 20? El Loryc. On es donen els bolets d’hivern que podem trobar a Balears? Quin és el llegat dels anglesos a Menorca, després del seu pas per l’illa al llarg del s.XVIII? Quin és l’origen de la sobrassada? Quins són els més efectius remeis populars i quines són les herbes medicinals que tenim en Balears amb les quals fer-los? Totes les respostes a El cercador.

     La setmana passada és tractava d’orientar-se, i això que diuen que “tant a terra com a la mar ses senyes són males de trobar”:

1) cercar les tresques per la Tramuntana de Mallorca amb l’ajuda de Vicenç Sastre: com orientar-se i com conèixer, mitjançant la inclinació dels arbres, la situació del sol… i també com utilitzar l’Estel Polar, de nit. 

2) un pescador de Sóller, Jaume Ensenyat “el maonès”, explicà com ubicar-se a la mar, prop de la costa, sense GPS; també hi participà Miquel Chicón de Salvament Marítim.

3) un pilot, Jaume Capllonch, dugué a Joan Barceló, a l’orientació visual per aire, amb una avioneta, amb punts de referència com Búger, Campanet…

     En el programa del darrer dilluns es tractava de trobar l’origen de la sobrassada: Antoni Contreras va ser entrevistat per haver escrit un llibre dedicat a aquest menjar delitós, sobre la història del producte. Per altra banda, Toni Pinya ensenyà algunes receptes originals que tenen com a ingredient principal la sobrassada, i Mateu Castelló –president del Consell Regulador de la Sobrassada- comentà la difusió que té a les Balears i a l’exterior.

     A més d’aquestes entrevistes, El Cercador analitzà la producció de sobrassada a través de diferents visites: a una granja de porcs negres, a unes matances tradicionals a Muro, i a la fàbrica d’embotits Aguiló a Sóller, per tal de veure, de primera mà, com es realitza aquesta tradició illenca tan ancestral.

     El Cercador és una producció de 8 milímetros per a IB3 TV. L’aventura de Joan Barceló, tal qual la recerca de n’Indiana Jones 🙂 la podeu seguir cada dilluns vespre, però també el dissabte a les 12 del migdia: la d’aquesta setmana que comença cercarà l’origen de jocs tradicionals com la baldufa, les bolles o la carrera de joies.

3 pensaments sobre “El cercador, èxit d’audiència a IB3 TV

  1. Quina TV3? La que fa molts d’anys (des dels últims anys del pujolisme) renuncià a ser la televisió dels països catalans (si s’ho va creure alguna vegada)? La TV3 que es conforma en ser la tele autonòmica del Principat o, més bé, la de Can Fanga, que ignora el que passa fora de Bcn i que ridiculitza l’accent “de comarques” o “de les illes”? No sé si és el meu model

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s