Mots amb Història: la Setmana Santa (i II)

Fa uns dies un bon amic m’envià un article que sortí al Diario de Mallorca i que entrava en les expressions relacionades amb la Setmana Santa; i per completar aquests Mots… també he cercat per ca meva un llibre que fa uns 10 anys publicà el periodista Salvador Alsius -professor universitari i primer presentador del Telenotícies de TV3-: Hem perdut l’Oremus (Ed. La Campana). salvador-alsius

     Fer Pasqua abans de Rams” és una dita que significa anticipar-se a fer una cosa abans que arribi el moment oportú; antigament es deia d’una parella que “havia comanat” abans de casar-se, és a dir que “esperaven”,… que esperaven un infant abans de passar per la vicaria, si hi passaven. “Plorar com una Magdalena” o “ser més fals que Judes” són expressions descriptives que utilitzen col·loquialment, sense distinció de credos, creients i agnòstics, i que tenen el seu origen en la Setmana Santa i en la Pasqua. Les escenes de la Passió de Crist retraten gràficament situacions quotidianes de sofriment como “dur una creu”, o “estar fet un eccehomo” (= “vet aquí l’home”, va ser el que digué Pilat per a presentar-lo davant el poble jueu) eccehomo

  

   Repicar i anar a la processó” és una frase feta que s’usa quan es vol gaudir de béns incompatibles o tenir beneficis que es donen alhora en llocs diferents. “Sofrir un calvari” és patir un mal moment; una mala època que, si dura molt, es diu “Passar un viacrucis”, tot i que pot “anar la processó per dins”: això significa que s’està menys tranquil que el que indiquen les aparences. “Tenir una corona d’espines” se sol usar com a metàfora de qualsevol situació que provoca sofriment (…i si no que li demanin a Carod Rovira i Maragall). 

  

 

     Per a més INRI“, pots ser víctima del “natzarè” (una estafa). INRI és un acrònim de “Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum” (Jesús de Natzaret, Rei dels Jueus), que posaren en la creu de Crist, seguint el costum romà d’anunciar la causa per la qual es condemnava al reu. El timador, “el natzarè”, es guanya la confiança d’un proveïdor mitjançant petites comandes que paga religiosament, per a després fer-ne una de més gran que no abonarà i que, a més, vendrà a tercers. L’estafat se sent com un betzol que en castellà diuen “de capirote”, que no és un beneit “amb la caperutxa de cartó cobert de tela que utilitzen els penitents en les processons”, sinó “un ximple extremadament ximple”.

     Aquesta estafa és més que “una barrabassada”, mot que prové de Barrabàs, el jueu indultat per Ponç Pilat. També sabem que aquest governador de Judea, es va desentendre del judici de Jesucrist, “rentant-se les mans”, una altra expressió que encara perdura. El personatge que surt més malparat del relat de la Passió és Judes; la seva traïció ha quedat plasmada en frases com “la besada de Judes”. El seu final dóna lloc a una dita: “De la desgràcia de Judes, sant Macià tragué ventures”, i per situar un fet en un temps molt antic es diu que era “de quan Judes era fadrí i sa mare festejava”.  

     Si “t’han fet la Pasqua” també tens mala sort: és el que fein els jueus amb el xotet, el mè o el bè; primer l’aviciaven, després el mataven i finalment se’l menjaven en aquesta festivitat. En castellà tenen “¡adelante con los faroles!” equivalent a la nostra “endavant les atxes!”: és a dir, una expressió d’ànim per a avançar a pesar de les dificultats i, diuen, que aquí hi ha una al·lusió a qualque processó que trobà obstacles en el seu camí i, un cop mig lliure, donaren el crit per a continuar.

     Si tot marxa, es pot “estar més content que unes Pasqües”, “més content que un Pasco”, sense “donar la matraca”, un instrument de fusta de so greu usat per a simular el renou d’un terratrèmol en l’Ofici del Divendres Sant. Al cap i a la fi, tot acaba, i aquesta setmana també: després de ressuscitar, el Bon Jesús se’n pujà als cels. Com recorda la dita: “Va veure el cel obert”.

Anuncis

Un pensament sobre “Mots amb Història: la Setmana Santa (i II)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s