Tornen els 80: Antonio Vega i La chica de ayer

Com és natural, aquests dies s’ha parlat molt de la desaparició d’Antonio Vega, integrant de Nacha Pop. Per exemple, Loquillo, Coque Malla o Santiago Auserón li han dedicat paraules de record emocionat. Jo feia COU, i el vídeo de 300 Millones (que joves érem tots, …excepte en Pepe Domingo Castaño que ja xerrava com un vell !!) retrata ben bé els anys ’80: els cabells, la roba… bastant millor que les recreacions que veim a la tele o al cinema 😉  I precisament aquesta setmana volíem comentar La chica de ayer. Com ja sabeu, a la tele s’usa el revival, s’ha posat de moda.

Diumenge 26 abril, Antena 3 estrenà, en prime time, La chica de ayer (22.00 h), la versió espanyola de la sèrie de la BBC Life on Mars. Si la cançó Life on Mars de David Bowie (1971) és el leitmotiv de la sèrie britànica del mateix títol, La chica de ayer de Nacha Pop ho és d’aquesta adaptació.

Igual que la cadena de Planeta ja va fer amb Doctor Mateo en relació a Doc Martin, La chica de ayer s’inspira en una producció de la BBC que s’ha pogut veure per Antena 3 Neox i que també ha aparegut en DVD. Aiximateix hi ha una versió nord-americana amb el mateix títol, emesa per l’ABC –amb el veterà Harvey Keitel entre els seus protagonistes– de la qual Cuatro ha comprat els drets d’emissió

     La sèrie original relata la història de Sam Tyler, un agent de la policia de Manchester que, després de ser atropellat el 2006, es desperta el 1973, tot i que esporàdicament rep indicis que realment el seu cos està en coma en un hospital el 2006. Amb certes dosis de sarcasme i d’humor negre, Life on Mars té com un dels seus eixos conductors l’evolució de la societat britànica en els darrers 30 anys i el contrast amb els mètodes policials dels anys 70, més brutals i amb una tecnologia més endarrerida. La chica de ayer trasllada la mateixa història a Madrid, fent que un policia del 2009 aparegui el 1977, dos anys després de la mort de Franco i en plena Transició; aquesta serà l’excusa per retratar els canvis que va experimentar el cos policial durant aquella època encara impregnada de l’esperit dictatorial.

El protagonista és interpretat per Ernesto Alterio (El otro lado de la cama, Días de fútbol, El método); el fill d’Héctor Alterio torna a la televisió després de la fallida experiència de la molt recomanable Vientos de agua a Tele5. Samuel Santos és un inspector intel·ligent, sensible, amb una consciència social que no quadra gaire; respecta les normes i no li agraden els mètodes ni la coacció que fan servir els seus companys del ’77.

Manuela (Martínez) Velasco és neboda de Concha Velasco; ha estat presentadora de Los 40 Principales i ha participat episòdicament en algunes sèries (El síndrome de Ulises, Hospital Central…), així com a la pel·lícula [REC]. Ana, el seu personatge volia ser policia però en el ’77 era impossible; estudia Psicologia i acaba fent tasques “administratives” a la comissaria: dur cafès, atendre el telèfon, redactar documents… L’únic que li fa cas és Samuel.

 Antonio Garrido és un actor de teatre, que ha intervengut en diverses pel·lícules com a secundari, i en TV ha fet de presentador a Canal Sur, Cuatro (Gente demente) i TVE (Identity); també ha participat a sèries de ficció com Los Simuladores. Joaquín és l’inspector en cap, vol mantenir els carrers lliures de delinqüents, tot i que sigui saltant-se els mètodes establerts o fins i tot infringint la llei. És masclista, poc respectuós amb les minories, políticament incorrecte…

     Completen el repartiment Mamen Duch (T de Teatre, Jet Lag), entre d’altres, els pares d’en Samuel (qui es coneixerà ell mateix quan era nin): Biel Duran (La teta i la lluna) i Manuela Vellés (Camino).

     La nit de la seva estrena, La chica de ayer va tenir un notable 19,7 % de quota de pantalla i 3.784.000 espectadors; els seus millors resultats foren a Madrid i Aragó (27 %), Múrcia (25 %) i les Balears (22,5 %). Però, com sol passar en aquests casos, l’audiència ha anat baixant en setmanes posteriors: la cosa va quedant en un discret 13-14 %, amb un milió d’espectadors menys, derrotada pel vendaval setmanal d’Aída (Tele5). Després d’haver-se generat tantes expectatives en la cadena, quin futur li espera? Incert. Hi haurà 2ª temporada? La sèrie és una producció de Ida y Vuelta (Física o química, Acusados) i ja ha anunciat que té preparats dos finals diferents per emetre’n el que pertoqui, en funció de l’èxit d’audiència. La tele és així.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s