Sans i Sons de la temporada (I)

Arriba final de curs, s’acosta el final de temporada. Una temporada més d’EL CREPUSCLE ENCÉN ESTELS, que ens ha duït un bon grapat de recomanacions dels nostres selenites dins la secció “SANS I SONS”: ja ho sabeu, a tots els nostres entrevistats els demanam una fòrmula, una recepta, que ens ajudi a viure millor, més sans materialment i espiritual, a més d’una música, una cançó que ens acompanyi en aquesta recerca. Avui parlarem de les recomanacions que ens dugueren els nostres convidats als primers cinc mesos del curs: de Setembre a Gener.

Entre elles no podia faltar Johann Sebastian Bach; va ser elegit per un cinèfil Jaume Vidal, el director musical Fernando Marina (la Missa en si menor), o el conseller Albert Moragues (una suite).

Escoltam, per començar, com Pau Casals ensenya, al cello, una Suite de Bach, en plena master class.  

 

Molts dels nostres convidats ens han recomanat dur una vida tranquil·la, amb una bona alimentació:

El pintor Jaume Prohens: “simplificar tot el que menges, el que beus… i fer dissabte mental de tant en tant” . Fernando Marina:  “mens sana in corpore sano” . L’historiador Pere Ferrer: “menjar molta de fruita i fer exercici”. L’apotecari Eladio Gonzàlez: “Dur una vida sana, física i mentalment”. Mª Francisca Simonet i Mª Àngela Llull (d’ATTAC): “una vida sana, amb bona alimentació, i amb una mirada positiva”. Josep Lluís Gradaílle (del Jardí Botànic de Soller): “tenir il·lusions i  projectes, acompanyats de bona alimentació i exercici”. Belola Ribot (filòloga): “que la alimentació sigui la teva medicina, tenint Orient com a mirall a l’hora de meditar”.  Juana Barría (divulgadora culinària): “donar-te temps a tu mateix, per a cuinar o per a escoltar música”. 

>>> Si seguim aquests consells segur que aconseguirem “un món meravellós”:  Lars Quetglas va triar “What a wonderful world” de Louis Armstrong; una cançó enregistrada per primera vegada el 1967: va ser un fracàs als Estats Units, però arribà a ser nº 1 al Regne Unit, amb el seu missatge d’esperança per als infants recent nats, assolint un milió de còpies venudes en tot el món. Ha estat versionada per Tony Bennett, Joey Ramone, B.B. King, Sarah Brightman, Rod Stewart, Stevie Wonder, Celine Dion… però escoltam l’original de Louis Armstrong

La bona alimentació és un tòpic que està molt bé, però alguns selenites han concretat què volen dir amb “dur una vida sana”: el periodista Joan Carles Palos: “caminar molt per la muntanya, i escoltar el que t’envolta”. L’escriptor Miquel Rayó: “caminar i escriure haikus”. La gestora cultural Amanda Vich: “caminar per Llucalcari”. El dissenyador de joies Enric Majoral: “passejar pels penya-segats de Formentera …i fer tres alenades”. El cinèfil Jaume Vidal: “córrer vorera de mar, beure un bon vi, i veure DVDs clàssics”. El violinista Nicolás Chumachenco: “un parell de llibres i un parell d’obres músicals”. El conseller Albert Moragues: “trobar espais de reflexió”. El lul·lista Jordi Gayà: “mirar un paisatge bell amb una bona música”. 

>>> D’aquesta manera, entre bona alimentació i exercici, molts dels convidats descriuen la seva vida. “Ma vie” va ser l’elecció de l’ensenyant Antoni Vicens Massot: Aquesta cançó va ser popularitzada pel cantant bretó Alain Barrière el 1964; com passava sovint als anys ’60 i ‘70 va tenir versions en les veus de Los Javaloyas, Los Mustang, o Juan Ramón, …però aquí escoltam l’original d’Alain Barriere. 

  

Alguns selenites, a més de l’alimentació, ens donen pautes més concretes sobre la manera de ser de cadascú que ens poden resultar bons consells: la pedagoga Carme Orte: “tenir un somni per a complir cada dematí” i com matisa el biòleg Enric Massutí: “intentar fer el que vols fer en tot moment”. L’escriptor Baltasar Porcel pensa que “has de ser tu mateix i creure en tu”, o com diu el productor musical Miquel Sancho “viure a la teva manera”. Per a aconseguir “Tenir la consciència tranquil·la i dormir ferm”, objectiu de Joan Serra, director de Diario de Ibiza, la recepta és variada:

 • Lars Quetglas: “estimar-te a tu mateix, i treure el teu major potencial”
 • L’arqueòleg Pep Merino: “viure tranquil i no barallar-te amb ningú”
 • Tià Jordà del Circ Bover: “complicar-se poc la vida
 • l’ambientòleg Lluís Amengual: “aprendre a renunciar”
 • el mestre Antoni Vicens Massot: “no posar-se mai nirviosos
 • el guia Mateu Masegosa: “saber donar més que rebre: que sempre sigui: ‘més per vós que per mi’
 • l’economista Àlex Rovira: “ser agraïts
 • Poli Baños: “ser honest amb tu mateix i amb els altres
 • L’economista Juan Hernàndez: “cercar sempre el caire positiu
 • Francisca Bennàssar: “Serenitat i energia per a viure”
 • El dibuixant Pere Joan: “saber acceptar les derrotes per a saber envellir

–         En resum, l’actor i director teatral Pere Mestre proposa: “prendre la vida com un joc, i jugar per divertir-te”, i els cineastas Teresa Caimari i José J. Guijarro: “cercar l’infant que duim tots a dedins”; idò tampoc no serà mala idea, com diu Cathy Sweeney “riure i fer riure”. Per això, el psicòleg Eduard Rigo és partidari de “donar sentit a la vida, tenir sentit de l’humor, i capacitat d’autocrítica”.  Dos consells que poden semblar contradictoris, però no sempre… el gerent de l’Orquestra Simfònica de les Balears Gori Marcús recomana “portar-se bé, ser bon al·lot”, però el periodista Willy Soler Summers té una altra tàctica: “enviar a fer punyetes a qui més t’emprenyi”.

Per acabar, tenguérem el luxe de comptar amb un epigrama de Marcial que ens deixà l’oncòleg Nofre Pons: “una llar sempre encesa, un somni que faci més curtes les nits d’hivern, i no tèmer ni desitjar l’últim dia”  

>>> I per acabar aquesta primera part “You sexy thing”, una cançó de Hot Chocolate, grup britànic interracial de soul, que l’enregistrà el 1975 i la popularitzà el 1987.

Anuncis

2 pensaments sobre “Sans i Sons de la temporada (I)

 1. Hola,
  Us envii un nou enllaç a la cançó de’n Louis Armstrong. Es veu que el que teniu ha estat llevat per raons de drets d’emissió.

  una abraçada,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s