DICCIONARI D’ESTIU • 4. L’estiu… temps d’esport?

 Hi ha gent que considera que l’estiu, amb l’augment de temps lliure per a la majoria de persones, és una bona època per fer esport. Clar, que tot depèn de les ganes de suar que tu tenguis. L’ESPORT ve de l’anglès ‘sport’, i aquest del francès antic ‘desport/deport’. En català distingim ESPORT (l’exercici corporal) i DEPORT (la distracció i diversió); per tant, podem “fer deport fent esport”, és a dir, ens podem divertir fent un exercici corporal. És ver que els qui en són aficionats els practiquen tot l’any, però certament alguns esports són més estiuencs que altres.

 

Comencem amb la NATACIÓ, ara que estam enmig dels Campionats del Món: la natació és l’acte de nadar/nedar (tu nades o nedes?). Aquí de vegades nedam contra corrent, però realment procuram nedar entre dues aigües per, així, nedar i guardar la roba. L’objectiu de tothom és nedar en l’abundància o, com a mínim, arribar a nedar sense carabasses, és a dir, sense l’ajut de cap flotador per a surar. Nedar CROL és fer-ho amb el cos ben pla, donant-se impuls amb moviments alternats de braços i cames; ve de l’anglès ‘to crawl’ = arrossegar. BRAÇA ve del llatí ‘brachia’ = els braços; és l’estil més elemental, que exigeix que tot el cos, llevat del cap, resti submergit horitzontalment. ESQUENA té l’origen en el germànic ‘skina’ = espinada, columna vertebral.

 

  

Qui es cansa de la piscina pot anar a suar a la pista de TENNIS (amb doble n) ve de l’anglès antic ‘field tennis’ = literalment “teniu el camp”. N’hi ha que el juguen sobre taula (l’esport amb més practicants federats de tot el món) i fan servir un anglicisme ‘PING PONG’, onomatopeia usada com a marca registrada del joc, inventat (1880) per un enginyer britànic, no xinès. Si encara voleu suar més, dedicau-vos a l’ESQUAIX, que ve de l’anglès ‘squash’ = una pilota tova, aquella que s’usa en una espècie de frontó que va estar de moda fa uns anys. Però ara és més guai, més cool, el PÀDEL, que ve de l’anglès ‘paddle’ que significa pala o rem, perquè no es juga amb raqueta sinó amb una pala.

Quantes vegades he escrit “ve de l’anglès”: Sis. Què passa? Que tots els esports són d’origen anglès? Si tenen que veure amb pilotes, sí. Te diran que vénen de la Xina, de la Xina mil·lenària,… però SÍ, més prest o més tard, la sistematització moderna de l’esport passa per Gran Bretanya: FUTBOL (ni *fumbol, ni *fútbol), BÀSQUET, HANDBOL, GOLF… Però si voleu ser originals amb la família (nebodets, fillets, parella, sogra,…) sempre sou a temps a muntar una GIMKANA o GIMKAMA: de l’anglès ‘Gym’ (gimnàstica)+‘khana’ (que en hindi i persa significa: lloc de reunió), un joc de pistes que popularitzà a l’Índia la cavalleria, quina? …la cavalleria britànica, és clar! 

Diccionari de l’estiu” és una secció de Tassa i Mitja, dimarts entre les 5 i les 6

· IB3 ràdio en directe · http://streaming01.ib3radio.com:8000/ib3radio.mp3

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s