Curso del 63, o com tudar “un experiment sociològic”


Com ho vàreu passar a l’escola? Teniu uns bons records de l’època escolar? Heu hagut d’explicar a qualque jove actual com es vivia sense fotocòpies (o amb molt poquetes)? I sense telèfons mòbils? I sense internet? Com podíeu mantenir les vostres relacions socials? Antena3 –sabedora de que, des d’un operador privat de TV, ofereix un servei públic audiovisual– ha volgut fer un experiment sociològic, a pesar que les males llengües diguin que es tracta d’un simple reality show més…

Què passaria si convisquessin aquells mestres nostres dels anys ‘60 –amb una disciplina ben estricta– amb els estudiants del segle XXI? Acceptarien l’autoritat dels professors o s’hi enfrontarien? Aquestes són les preguntes que a3 s’ha fet a Curso del 63 (que començà fa dos dimarts), un docu-reality que produeix Zeppelin TV i que reuneix 20 joves, majors d’edat, a San Severo, un col•legi fictici ambientat fa una quarentena d’anys, perquè convisquin amb els valors culturals i les normes educatives pròpies dels ‘60.

Es tracta d’una adaptació del format britànic That’ll teach them de Channel 4 (França també emet per M6 la seva versió, Le pensionnat de Chavagnes). El programa s’inicià bé amb aquella coneguda frase de Sòcrates (s.V a.C.) “Els joves d’avui estimen el luxe, menyspreen l’autoritat i tiranitzen els seus mestres”. Abans de res, però, hem d’aclarir que no vol ser un retrat exacte de l’ensenyament durant el Franquisme: per començar, no era gens normal que al•lotes i al•lots visquessin junts, ni als col•legis privats ni als instituts públics (que solien ser masculins o femenins).

A més hi ha aspectes polítics, sociològics i disciplinaris que s’han eliminat deliberadament, com és ara el càstig físic. Per a fer de professors s’han triat una colla de llicenciats amb algunes aptituds dramàtiques. El programa no sembla que defensi o ataqui els mètodes educatius d’aleshores, sinó dur a la pràctica la frase que molts grans diuen als més joves: «Ai, que bé viviu… si haguéssiu passat el que vaig passar jo!».

Ja des del primer dia, els concursants s’enfronten a decisions disciplinàries que els semblen injustes o simplement excessives i repliquen als professors. El programa es demana: És lícit qüestionar el principi d’autoritat encara que no s’estigui d’acord amb una decisió?

Estan els joves d’ara acostumats a aconseguir tot allò que volen tan bon punt pressionen una mica als seus pares o fins i tot al professorat? Davant les dificultats dels primers dies, alguns alumnes es plantegen abandonar San Severo perquè no aguanten més; es rendeixen els joves d’ara amb massa facilitat? Els falta autoestima o esperit de lluita?

Aquestes preguntes prometen molt, però sincerament, després de veure alguns videos de la primera entrega no sé si les pretensions inicials eren exagerades, en relació als resultats finals.

A la premsa escrita i a internet han sorgit algunes polèmiques sobre el professorat (entre els actors, diuen que hi ha qualque monologuista del Club de la Comedia) i sobre l’alumnat (massa sobreactuat: molts dels seus seguidors a la web d’Antena3 o als videos penjats a Youtube es queixen que, o han agafat els joves més betzols que et pots tirar a la cara, o són uns models i actors molt, molt, molt dolents).


Vota'ns al Premi Web 2010

Anuncis

5 pensaments sobre “Curso del 63, o com tudar “un experiment sociològic”

  1. Carrosses putejant a joves, això està més que vist. Ara que com hem vist amb en R. Mejide quan en comptes de matxacar postadolescents es fiquen amb persones de la seva edat o més grans fan el ridícul.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s