Mots amb Història • Eyjafjalla… què?

       A les darreres setmanes, els mitjans de comunicació han tengut més d’un problema per a dir el nom d’“el volcà islandès” (una perífrasi ben útil entre periodistes de ràdio i TV), l’erupció del qual ha creat tants d’entrebancs a la navegació aèria europea.

      La pregunta que ens plantejam és: què vol dir Eyjafjallajökull, i qui posa el nom als volcans?    

     Eyjafjallajökull és un topònim que, en realitat, no té gaire secrets: ey «illa», fjall «muntanya» i jökull «glacera». Perquè en realitat Eyjafjallajökull no és el nom del volcà sinó el de la glacera, ja que el volcà, realment, és el Eyjafjalla (paraula més facileta de dir) com alguns mitjans s’han esforçat a explicar.

     En molts altres casos, els noms dels volcans són senzills, molt descriptius, i no enganyen ningú: Popocatépetl (Mèxic) és una paraula nàhuatl que significa talment «muntanya que fumeja». Sobre Vesubi (Nàpols) hi ha dues teories etimològiques: pot venir de la paraula osca fesf, que significa «fum», o de l’arrel protoindoeuropea ves- que significa «muntanya».

      Com tothom sap, els volcans es classifiquen en distints tipus, i un d’ells és el dels vulcans vulcanians (valgui la redundància): el terme vulcanià va ser utilitzat per primer cop per Giuseppe Mercalli, quan presenciava durant el 1888-1890 les erupcions de Vulcano, una de les illes Eòlies (arxipèlag volcànic al nord de Sicília), que deu el seu nom al déu romà Vulcà; la descripció de Mercalli d’aquest estil d’erupció s’utilitza ara a tot el món. Stromboli és una altra petita illa de les Eòlies, a la mar Tirrena, i també el nom del seu volcà; aquest topònim és una corrupció de l’antic nom grec Στρογγυλή (Stroŋgulḗ), denominació que li donaren per la seva forma arredonida i abombada.

     Altres volcans evoquen històries llegendàries més interessants: Teide (Tenerife) és una evolució castellana del topònim originari guanxe «Echeyde», anterior a la colonització espanyola del segle XV. Echeyde, a les llegendes guanxes, era el nom donat a l’Infern, on vivia una poderosa figura (Guayota) a mode de guardià de la porta d’aquest inframón. A les Canàries l’última erupció volcànica va tenir lloc (1971) a l’illa de La Palma, al volcà de Teneguía (o, més correctament, el volcà de Cumbre Vieja), nom d’un «roque» molt proper.

     Fuji (Japó), en els caràcters kanji, utilitzats des del sorgiment dels samurais al Japó feudal (s.XII-XVI), té una significació acumulativa: Fu (富) significa riquesa, mentre que ji (士) és «samurai», i com que san (山) significa muntanya, per tant el nom complet és Fujisan. En català, i en altres llengües, s’ha popularitzat el mot Fujiyama, tot i que és incorrecte en japonès: 山 (muntanya) es pot llegir san o yama, però en aquest cas s’ha de llegir san. Els japonesos solen recordar l’alçada d’aquesta muntanya, 3776 metres, com “MINANARO”: “MI” per “3”, “NA” per “7”, “RO” per “6” i s’ensenya als infants per prendre’n exemple, del mont Fuji, i intentar ser tan alt com Ell (espiritualment).

     També és d’una poètica ben especial l’origen del nom dels volcans peleans. Les seves laves són molt fluïdes, sense que tenguin lloc despreniments gasosos explossius; llisquen amb facilitat, formant verdaders corrents en grans distàncies. Per aquesta raó són de pendent suau. Algunes partícules de lava, en ser arrossegades pel vent, formen fils cristal·lins que els nadius de Hawaii anomenen «cabells de la deessa Pelé» (deessa del foc).

 Mots amb Història és una secció mensual d’El Crepuscle encén estels

· IB3 ràdio en directe ·  

a les 9 del vespre http://streaming01.ib3radio.com:8000/ib3radio.mp3.m3u

Anuncis

Un pensament sobre “Mots amb Història • Eyjafjalla… què?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s