GRANS FRACASSOS DE LA HISTÒRIA • 21. Futbol és futbol

Alguns dels fracassos que hem tractat aquí han tengut que veure amb el món de l’esport (l’Alcoià, el dopatge…), però ja el primer dia d’aquesta secció diguérem que, en aquest món, tot el que es refereix al fracàs i al triomf és relatiu. Si quedar 3r o 2n, al final de la lliga, pot resultar un fracàs per segons quin equip, el que fan el Reial Mallorca o el Menorca Bàsquet (mantenir-se a la màxima categoria dels seus esports o, si més no, intentar-ho) em sembla –des del punt de vista d’un simple espectador– no sols un triomf sinó un autèntic miracle, ateses les circumstàncies (els desgavells econòmics i els deutes heretats pels actuals gestors del Mallorqueta o les dimensions d’una illa com Menorca per a sostenir meritòriament un equip d’ACB).

  Per un fan, un forofo, un hincha, d’un gran equip un fracàs deu ser veure perdre el teu equip un partit o una final, davant el seu màxim enemic (esportiu). Però, no creis que encara resulta un fracàs major no veure com guanya en directe?  Això li pot passar a alguns afeccionats del Barcelona. Aquesta setmana s’ha sabut que hi haurà sorteig per les entrades per a la final de Copa del 20 d’abril entre el Barça i el Reial Madrid. Tal com es preveia, la demanda ha superat l’oferta i els socis hauran d’esperar a dimecres que ve per a saber si són els afortunats que podran viatjar a València. Divendres començà el termini per a fer les peticions d’entrades a través de la web barcelonista, i la demanda va ser altíssima, d’un ritme de 1.000 entrades per hora. El preu oscil·la entre els 60 i els 250 euros, i només se’n pot demanar una per soci.

Va, imaginem que el teu equip ha arribat a la final (tant de bo que fos el Mallorca!), juga (bé o malament) i perd… Si ets l’entrenador o un dels jugadors, convé cercar una bona frase per a la roda de premsa que fan abans del partit (preparant el drama que tothom pressent) o al final (quan el desastre s’ha consumat) del partit. Aquí donarem unes pistes, per si en Guardiola o en Mourinho necessiten qualque ajudeta, i no serà difícil trobar tòpics que no fallen mai.

1. “L’eliminatòria es troba… al 50 per cent”: Només faltaria, que n’hi hagués un dels dos amb algun tipus de privilegi, que tengués bo (no!, aaixò mai!)… A pesar que sempre hi sol haver un equip favorit per a l’opinió pública més neutral, és igual: el seu entrenador no ho pot reconèixer davant tothom, perquè no quedaria bé. 50 % és una bona manera de començar

2. “Sortirem… a guanyar”: Només faltaria, que ja sortissin amb predisposició per a perdre (perquè sortir a empatar una final seria una pardalada). A pesar de tot, els periòdics continuen titulant així les cròniques de les rodes de premsa, com si no hi hagués cap altra frase d’impacte.

3. “En el futbol… no hi ha rival petit”: Només faltaria, que hi hagués equips de 1ª i de 2ª dins una mateixa categoria. Bé, de fet, tothom ho pensa però, com hem dit abans ningú ho reconeix i, al llarg de la Lliga o en eliminatòries de la Copa prèvies a la final, és freqüent que Guardiola o Mourinho parlin com si jugassin la final de la Champions amb un “rival petit”, i… n’hi claven una “panera”.

 4. “La pilota no ha volgut entrar”: Només faltaria, que el resultat de tota una final de Copa depengués de la voluntat d’un cos inanimat com és una pilota. Amigues i amics del futbol, fanàtics tots: si realment creis que la pilota entra o no per la seva pròpia voluntat… hi ha professionals que vos poden ajudar…

 5. “Estic content amb la meva feina d’avui, però l’important és l’equip”: Només faltaria, que no t’agradàs que lloassin el teu treball. Potser que sigui ver que, perdent la final, un jugador accepti elogis pel seu joc, però els llevi importància pel resultat final de l’equip. Tothom sap que els futbolistes són professionals egoistes per naturalesa i, siguem clars, una bona actuació en una final televisada a mig món pot significar un suculent fitxatge en el futur que, sens dubte, pot fer oblidar-li a aquest txitxarel·lo una derrota de l’equip que, passats uns mesos, serà aigua passada.

6. “El que ha passat al camp es queda allà”: Només faltaria, que les coces que es foten al camp continuassin al carrer: seria una manera divertida de endur-se’n feina a ca seva. Els jugadors sempre es remeten a aquesta frase quan els demanen opinió per alguna coça greu o per una colzada en tot el barram, que han influït, segurament, en el resultat de la final, quan han deixat fora de joc alguna de les estrelles futbolístiques del contrari. 

7. “Els penaltis són una loteria”: Només faltaria, que tot el resultat d’una gran final es definís… per l’atzar. Tots ho hem dit qualque vegada, sobretot si hem perdut després d’una llarga pròrroga i d’una sèrie de penaltis desafortunada. Probablement, les tandes de penaltis no són la manera més justa de resoldre partits empatats, però si són una part més del futbol, se suposa que aquests professionals –els porters i els llançadors– els treballaran prèviament, com entrenen les tretes de cantó o les faltes.

8. “Hem de continuar fent feina”: Només faltaria, que, després de perdre una final, tothom es retiràs i se n’anàs a ca seva. Tampoc no n’hi ha per tant… “Cal mirar cap endavant i continuar treballant…“. Aquesta frase és ja un clàssic però te poc sentit, realment. Vos imaginau qualcú que, després de fer malament la seva feina, no anàs a currar? Ànim, al·lotets! Vendran temps millors, i, amb un poc de sort… tornareu a jugar la final l’any que ve, segur!

I si no recordau cap d’aquestes frases, sempre vos quedarà un clàssic,  com Bujadin Boskov: “Futbol és futbol

 

GRANS FRACASSOS DE LA HISTÒRIA és una secció del TASSA I MITJA

• IB3 ràdio en directe • diumenge dematí http://streaming01.ib3radio.com:8000/ib3radio.mp3.m3u

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s