Matemàgia i anumerisme • crepuscle 735 • dijous 14 d’abril

     Avui dijous arriba el programa 735 d’El crepuscle encén estels · IB3 Ràdio, 21:00 · i començarem parlant amb Sebastià Roser sobre el mes d’abril i la cultura popular; a continuació, la conversa amb Llorenç Huguet, Josep Lluís Pol i Toni Pascual girarà ORBITANT en torn a la MATEMÀGIA i a l’ANUMERISME en què viuen moltes persones (més de les que ens pensam,… i d’això no hi ha estadístiques).

Avui que segur que xerrarem, al principi del programa, de les tradicions de la Setmana Santa i de la Pasqua, és bo recordar que, per a molt de mortals (creients, agnòstics, o ateus), la fixació en el calendari d’aquestes festes litúrgiques –amb tantes repercussions socials i econòmiques a les nostres vides– no deixa de ser un misteri, gairebé màgic, quan no deixa de ser una qüestió bàsicament matemàtica.

Com probablement coneixeu, la Pasqua de Resurrecció quedà fixada, a l’Alta Edat Mitjana, en el diumenge immediatament posterior a la primera Lluna Plena després de l’equinocci de primavera, sense coincidir amb la Pasqua Jueva; per això pot anar del 22 de març al 25 d’abril. Un dels erudits que participà activament en els càlculs definitius va ser l’anglès Beda el Venerable, monjo benedictí del segle VIII, qui per cert va ser també el primer en ubicar els fets en dues èpoques: abans i després de Crist. Beda va morir l’any …735.

735, precisament, com Crepuscles comptam fins el dia d’avui. 

EL CREPUSCLE ENCÉN ESTELS

• IB3 ràdio en directe • a les 9 del vespre http://streaming01.ib3radio.com:8000/ib3radio.mp3.m3u

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s