Viena, 1900 • crepuscle 913 • dijous 16 de febrer 2012

Avui dijous arriba el programa 913 d’El crepuscle encén estels · IB3 Ràdio, 22:00 · que tendrà, en el FORAT NEGRE, una secció dedicada a les curiositats mèdiques de principis del segle XX que ens contarà el doctor Sebastià Manresa. A continuació, seguirem amb una conversa que girarà ORBITANT en torn a la Viena del 1900, amb motiu de dues efemèrides: els 70 anys de la mort d’Stephan Zweig i el 150è aniversari del naixement de Gustav Klimt; per aquesta tertúlia comptarem amb bons coneixedors d’aquesta època com Ana Llorens, Gina Sas, Jordi Vidal, Dolors Marín, i Pep March.

Diu el Diccionari Alcover-Moll que el pa de Viena és “un panet redó o llarguer, molt saborós, elaborat amb un poc de mantega”. El mètode per a fer-lo nasqué a la capital austriaca, però va ser modificat per un forner danès, qui injectà vapor d’aigua al forn en el procés de cocció per tal d’aconseguir un pa més lleuger i esponjós. El mateix any que Stefan Zweig publicà Les guirlandes precoces i que Gustav Klimt pintà El primer retrat d’Adele Bloch-Bauer, es donaren a conèixer a Viena distintes receptes descrivint aquest procés: era el 1907.

Molt diferent del pa de Viena, la NASA envià a l’espai (1969) el primer pa de la història, que menjaren els astronautes del Apolo X, i que es presentava en forma de llesques envasades en plàstic dins d’una atmosfera de nitrogen, com bé s’explica a un article del volum 18 de la revista Nutrition, a partir de la pàgina …913.

 …913, precisament, com Crepuscles comptam fins el dia d’avui.

EL CREPUSCLE ENCÉN ESTELS

• IB3 ràdio en directe •

de dilluns a divendres, de 10 a 11 del vespre http://streaming01.ib3radio.com:8000/ib3radio.mp3.m3u

• IB3 ràdio a la carta •

http://ib3noticies.com/radioalacarta/

Anuncis

2 pensaments sobre “Viena, 1900 • crepuscle 913 • dijous 16 de febrer 2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s