A cinc graus de tu: MARIÀ BENLLIURE

     Distints estudis, d’aquells que tant ens agraden al TASSA I MITJA (IB3 Ràdio, de dilluns a divendres, de 4 a 7 del capvespre), diuen que Barack Obama, Usain Bolt o l’emperador del Japó es troben a 6 graus de separació de na Noemí Garcies o na Margalida Mateu. Com que en aquest programa som tan eficients ho comprovarem, en aquesta secció, a partir de l’efemèride de la setmana, però només… A CINC GRAUS de tu

1) Tal dia com ahir dissabte 8 de setembre, però del 1862, va néixer al Grau de València l’escultor Marià Benlliure. Fa, precisament, 150 anys. Allunyat de qualsevol renovació artística, va mantenir, ja entrat el segle XX, unes formes tradicionals que, a pesar de resultar una mica antiquades, estantisses, li varen proporcionar nombrosos premis i encàrrecs oficials, com, jo que sé…, com si hagués omplit d’escultures les nostres rotondes, o li comanassin els retrats de cada exministre que fos cessat (perquè aquí dimitir…).

 

2) Benlliure realitzà gran nombre dels monuments que es varen erigir a Espanya i a Amèrica del Sud a la seva època: Maria Cristina de Borbó, el polític republicà Castelar, el tenor Julián Gayarre,… i el general San Martín a Lima (Perú). José Francisco San Martín fou un dels Libertadores de l’emancipació hispanoamericana; concretament, és considerat “pare de la pàtria” a Argentina, “Fundador de la Llibertat” del Perú, i Capità General de Xile.

Fill d’un militar espanyol, José Francisco va néixer a una antiga missió jesuïta guaraní (com les que sortien a la pel·lícula La Missió, de fet circula una llegenda urbana que el converteix en mestís) i visqué a Espanya entre els 4 i els 33 anys, on lluità a la batalla de Bailén (Jaén) contra els francesos. Les controvèrsies de la seva vida política a l’Argentina acabaren per dur-lo a l’exili a Europa, i s’instal·là a prop de París, on morí als 72 anys, a les 3 del 17 d’agost del 1850, perquè, segons la llegenda, el rellotge de ca seva s’aturà i fins ara…

3) Molt aprop moria, un dia després, el novel·lista Honoré de Balzac. Fill d’una família burgesa, el jove Honorat abandonà els estudis de Dret per a dedicar-se a la literatura, concretament a les novel·les realistes com “Les il·lusions perdudes”.

Aquesta va ser una de les 137 novel·les previstes per a constituir un ambiciós projecte: La comèdia humana. Però només va ser capaç d’escriure’n 85, en poc menys de 10 anys, a pesar que el propi Balzac confessava que el cafè no sols el mantenia despert sinó que a més era la seva font d’inspiració. Honoré començava a escriure a mitjanit, quan un criat el despertava de la becada que havia iniciat a les 6 de l’horabaixa.

Es vestia amb una luxosa túnica blanca i escrivia ininterrompudament entre 12 i 18 hores, gràcies a la ingestió continuada de grans quantitats de cafè, procedents d’una cafetera de porcellana que els criats mantenien sempre plena.

Li agradava tant, que travessava tot París per a comprar la seva mescla favorita (bourbon, martinica i moka), a la qual atribuïa les seves estones de lucidesa. “Amb el cafè, l’artilleria de la lògica avança amb deduccions impecables. Les frases enginyoses sorgeixen com bales…“, escrigué.

4) Víctor Hugo va ser l’encarregat de llegir el panegíric al funeral de Balzac, en el cementeri de París, ciutat a la qual s’erigí una fenomenal estàtua dedicada en honor seu, obra d’Auguste Rodin. Aquest artista va ser considerat un dels mestres de l’escultura impressionista i academicista i dividia la seva carrera en dos tipus de feina: l’alimentària (que l’ajudava a mantenir les seves nombroses amants) i la coneguda com ‘obra pura’, més popular i transgressora, com La besada, El pensador o Els burgesos de Calais. L’èxit d’aquest darrer conjunt escultòric li suposà rebre la Legió d’Honor.

5) La Legió d’Honor és la més alta distinció francesa. Va ser creada el 1802 per Napoleó Bonaparte com a recompensa als mèrits eminents realitzats al servei de la nació a títol civil o militar. Tan sols poden formar part de la seva Ordre els ciutadans francesos (uns 60.000 actualment), que hi accedeixen amb el grau de Cavaller, a diferència dels estrangers que només poden rebre una distinció de la Legió d’Honor.

Alguns exemples són Paul Mc Cartney (ahir mateix), Clint Eastwood, Joan Manuel Serrat, Akira Kurosawa, Shimon Peres, Steven Spielberg, o… no ho diríeu mai…: Marià Benlliure. Per cert, Benlliure també té obra a les illes Balears, concretament, a Palma: a la plaça de Santa Catalina Thomàs, devora l’Alaska (les millors hamburgueses de Ciutat), s’hi troba l’estàtua dedicada el 1929 a Antoni Maura.

http://www.fideus.com

Maura, qui presidí el Consell de Ministres d’Alfons XIII en diverses ocasions, és el mallorquí que més amunt ha arribat (amb evidents clarobscurs, entre la reforma del caciquisme i la repressió de la Setmana Tràgica de Barcelona) en la seva carrera política a l’Estat espanyol. Quan s’instal·là a Madrid, s’integrà al grup dels diputats “gamacistas” i el seu cunyat, el comte de Gamazo, l’orientà dins la vida parlamentària. Aquells primers anys, Gamazo solia comentar a Antonio Cánovas del Castillo, líder del partit conservador:

– Tengo un cuñado, don Antonio, a quién me gustaría que usted oyese…

     I un dia, a la fi, Cánovas escoltà el “cunyat”, amb tanta d’atenció que Gamazo no va poder estar més de dir-li:

– ¿No le decía yo que tenía un cuñado…?

     Emperò Cánovas el tallà amb la mirada i, tot d’una, puntualitzà:

– Perdone, amigo. Pero el que tiene un “cuñado” es Antonio Maura.

A CINC GRAUS DE TU  és una secció de  TASSA I MITJA

• IB3 ràdio en directe •

cada divendres, a partir de les 6 del capvespre

http://ib3tv.com/ib3/player/ib3radio.php

• IB3 ràdio a la carta •

http://ib3tv.com/radioalacarta/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s