XXVIII JOCS FLORALS 2013 · Paraules del mantenidor

     Estimats poetes col·legials, pares i mares, amigues i amics: salut i dilecció. Primer de tot, vull donar les gràcies a les organitzadores dels Jocs Florals per convidar-me a dirigir-vos unes paraules amb motiu de la seva 28ena edició dedicada, precisament, als primers cinquanta anys de vida de la nostra escola.

  També els vull agrair que hagin projectat aquestes tendres imatges retrospectives (som el grassonet de la dreta), que m’ajuden a aclarir als meus alumnes –passats, presents i futurs– que no… no vaig ser un dels fundadors del col·legi Sant Gaietà (o, en pronúncia ciutadanetxa, “Sent Queitano”): ni feia ja escola aleshores (no som tan vell, però… sí que som del ’63 –com molts dels qui seuen per allà– un gran any!) ni tampoc hi vaig estrenar el Parvulari (en aquest pati d’arena hi era de visita).

     Quina casualitat perquè, de fet, mai no he estat exalumne d’aquí, cosa que ja comença a semblar estranya en el nostre claustre, on treballam envoltats de magnífics antics alumnes que ara són estimats companys… i estimades companyes.

    Deixau-me fer ara un recorregut per les efemèrides de les darreres dècades. Perquè… què passava l’any 1963 en relació a la nostra llengua i al sistema escolar? Res, oficialment res, perquè -al bell mig del franquisme- “la nostra llengua” no era nostra, a ulls de les autoritats educatives. Però aquí a Mallorca el mes de maig del ’63, fa 50 anys, l’Editorial Moll celebrà l’acabament del Diccionari Català-Valencià-Balear.

dcvb

Al 1973, fa quaranta anys, monsenyor Teodor Úbeda fou elegit bisbe de Mallorca i, poc després publicà, amb el bisbe de Menorca, La responsabilitat dels cristians en la promoció de la nostra llengua i cultura. Jo, que anava a escola a uns frares veïnats d’aquí, record que parlàvem mallorquí al pati (juntament amb el castellà) i ben poquet a classe, on alguns esforçats mestres de l’EGB començaren a transmetre’ns (com supòs que feren també per aquí) l’amor pel català a través de la lectura de poesia o de representacions teatrals. Però res no era encara oficial.

Ntra Sra_Lluc_patrona_Mallorca

El 1983, fa trenta anys, l’Estatut d’Autonomia declarava el català com a llengua pròpia de les illes Balears, i atorgava a tothom el dret de conèixer-lo i de fer-lo servir; però a mi la llei… m’havia arribat tard. A mesura que havia anat superant els cursos d’EGB i BUP, l’assignatura s’anava implantant a la meva escola però mai no m’aplegava. No vaig tenir la vostra sort, de forma que en acabar COU havia guanyat un concurs de redacció en castellà, tenia un nivell d’anglès més que acceptable (incredible, Tracy!), però era un autèntic analfabet en aquella llengua que, teòricament, era “la nostra”.

Estatut

El 1993, fa vint anys, morí a Palma el poeta i activista cultural Josep Maria Llompart; però un temps abans, el 1982, uns alumnes de l’escola varen tenir la sort de poder entrevistar-lo per a la revista De Nou a Sis. I en aquella mateixa dècada (ja hi havia na Puri, en Miquel, en Pere, na Miquela… i molts més!) el 1986 començaven aquí els nostres primers Jocs Florals.

JM Llompart

     I vull acabar amb una mica de poesia. El 2003, fa deu anys (voltros devíeu començar Primària, no?) un poeta del Premi Obert deia: “un dia escriuré amb lletres cansades / perquè els dits seran vells, / igual que els records”. Era un jovenel·lo Víctor Company.

   Amigues i amics secundaris, gràcies per escoltar aquests mots. Que tengueu una vetlada entretinguda i tant de bo que d’aquí a 10, 20,… 50 anys conserveu un bon record de la vostra escola i l’amor per la poesia.

Deia un lema ecologista que “qui estima Mallorca no la destrueix”; jo també crec que “qui estima la seva parla, per moltes més que n’aprengui, mai no la oblida”. Bona nit i molta sort!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s